Tequila & Mezcal
TEQUILA
Nejpopulárnější mexický destilát.
Tequila je vlastně mezcal, ale né všechny mezcaly jsou tequily. Stejně tak jako je brandy z určitého regionu Francie nazýván koňak, je tequila z určitého regionu Mexika nazývána mezcal. Tequila a mezcal jsou produkty, které se od sebe odlišují výrobním procesem, druhem agáve, z kterého se vyrábí, původem a chutí. Tequila se kvali kuje podle obsahu agáve. Existují dva druhy tequily: “mixtos” a “100% tequila”. Mixtos se skládají z 51% z cukru agáve a zbývajících 49% tvoří ostatní cukry: cukrová třtina nebo melasa. Zatímco 100% Tequila se skládá pouze z cukru z agáve. Dále kvalitu tequily určuje doba zrání, podle které rozlišujeme následující druhy:
BLANCO
neboli “bílá” či “stříbrná” tequila, která je ve své nejčistší formě přímý výsledek procesu kvašení a následné minimálně dvojí destilace. Pokud se vůbec nechává odležet, tak maximálně 2 měsíce a to v tancích z ušlechtilé oceli. Bílá tequila má říz, květnaté aroma, které je doladěno přirozenou sladkostí agáve.
REPOSADO
neboli “uleželá” tequila musí zrát v dřevěných sudech minimálně 60 dní. Zráním mění vzhled, aroma a také chuť. Tequila díky kontaktu se dřevem získává světle žlutou až zlatavou barvu. Reposado nechutnají tak ostře a jsou jemnější než tequily blanco.
REPOSADO
neboli “uleželá” tequila musí zrát v dřevěných sudech minimálně 60 dní. Zráním mění vzhled, aroma a také chuť. Tequila díky kontaktu se dřevem získává světle žlutou až zlatavou barvu. Reposado nechutnají tak ostře a jsou jemnější než tequily blanco.
REPOSADO
neboli “uleželá” tequila musí zrát v dřevěných sudech minimálně 60 dní. Zráním mění vzhled, aroma a také chuť. Tequila díky kontaktu se dřevem získává světle žlutou až zlatavou barvu. Reposado nechutnají tak ostře a jsou jemnější než tequily blanco.
| BLANCO | REPOSADO | AÑEJO | |
|---|---|---|---|
| 1800 | 115 Kč | 125 Kč | 145 Kč |
| AHA TORO | 105 Kč | 115 Kč | ---- |
| AMATE | 99 Kč | 119 Kč | 149 Kč |
| CABRITO | 79 Kč | 79 Kč | ---- |
| CENTINELA | 105 Kč | 125 Kč | 135 Kč |
| CHINACO | 155 Kč | 165 Kč | ---- |
| CORRALEJO | 89 Kč | 119 Kč | ---- |
| CORRALEJO TRIPLE DESTILADO | ---- | 129 Kč | ---- |
| GRAN CORRALEJO AÑEJO | ---- | ---- | 210 Kč |
| DON AGUSTÍN | 105 Kč | 115 Kč | 135 Kč |
| DON JULIO | 139 Kč | 149 Kč | 169 Kč |
| EL DFEÑO | 99 Kč | 109 Kč | ---- |
| EL JIMADOR | 79 Kč | 79 Kč | 129 Kč |
| HERENCIA MEXICANA | 109 Kč | 119 Kč | 135 Kč |
| HERRADURA | 129 Kč | 129 Kč | 159 Kč |
| MARACAME | 149 Kč | 159 Kč | 179 Kč |
| ORGULLO LATINO | 109 Kč | 119 Kč | 125 Kč |
| PATRÓN | 139 Kč | 149 Kč | 169 Kč |
| TRES GENERACIONES | 119 Kč | ---- | 139 Kč |
MEZCAL
Originální mexický destilát.
Mezcal je slovo používané pro široké spektrum destilátů vyráběného z agáve. Většina druhů mezcalu je produkována v regionu zvaném Oaxaca ačkoliv oficiálně může být vyráběn také v provinciích Guerrero, Durango, San Luis Potosí a Zacatecas. Mezcal může být vyroben z 28 různých odrůd agáve a jejich variací. 90% mezcalů je v dnešní době produkováno z agáve Espadín (Agáve Angustifolia). Na druhou stranu pouze odrůda "Agáve Azul Tequilana Weber" může být použita pro výrobu tequily. Velké množství odrůd agáve vytváří nesmírnou paletu chutí, které je možné z agáve vyprodukovat. Lze to přirovnat například k odrůdám vína.
| MEZCAL (druh agave, KRAJ) | |
|---|---|
| LAS ADELITAS (Espadín, OAXACA) | 125 Kč |
| SAN COSME (Espadín, OAXACA) | 120 Kč |
| MEXXICO (Espadín, OAXACA) | 125 Kč |
| SIN PIEDAD (Espadín, OAXACA) | 139 Kč |
| SANTO INFIERNO (Espadín, OAXACA) | 159 Kč |
| DEL MAGUEY - VIDA MEZCAL (Espadín, OAXACA) | 139 Kč |
| DEL MAGUEY - CHICHACAPA (Espadín, OAXACA) | 209 Kč |
| ENMASCARADO ROJO 45% (Espadín, OAXACA) | 159 Kč |
| ENMASCARADO NEGRO 59% (Espadín, OAXACA) | 225 Kč |
| MARCA NEGRA (Espadín, OAXACA) | 225 Kč |
| BRUXO 1 (Espadín, OAXACA) | 149 Kč |
| BRUXO 2 (Pechuga de Maguey, OAXACA) | 159 Kč |
| BRUXO 3 (Barril, OAXACA) | 185 Kč |
| BRUXO 4 (Ensamble - Espadín / Barril / Cuiche, OAXACA) | 199 Kč |
| MEZCALES DE LEYENDA - MURCIÉLAGO (Duranguensis, DURANGO) | 179 Kč |