Chile en nogada i další speciality. Čím oslavit mexický Den nezávislosti?
Jeden z nejdůležitějších historických milníků nastal v Mexiku 16. září roku 1810. V tento den odstartoval úspěšný boj tamního obyvatelstva za nezávislost na španělských kolonizátorech. A nebyli by to Mexičané, kdyby si jej nepřipomínali velkolepými oslavami a ještě velkolepější kuchyní. A to i v Praze.
Pokud se kolem 16. září vyskytnete v Mexiku, budete si připadat jako uprostřed záplavy z červeno-bílo-zelené. Na každém rohu visí mexické vlajky, lidé se oblékají do trikolóry, ba dokonce i psi mají na sobě sváteční oblečky.
V ten den se totiž slaví výročí události, bez které by Mexiko nebylo tím, čím dnes je. Po 300 letech nadvlády španělských kolonizátorů se mexické obyvatelstvo v roce 1810 definitivně vzbouřilo a vzalo si své dědictví zpět. Časně ráno 16. září toho roku rozezněl katolický kněz Miguel Hidalgo zvony ve městě Dolores v centrálním Mexiku a zvolal ke svým následovníkům, aby se ozbrojili a postavili konkvistadorům.
Jeho památná slova: ¡Viva la independencia! ¡Viva la América! ¡Muera el mal gobierno! (Ať žije nezávislost! Ať žije Amerika! Smrt zlé vládě!) tehdy zažehla hnutí za nezávislost, jíž obyvatelé tehdejšího „Nového Španělska” dosáhli o deset let později. Tento akt se proto zapsal do historie jako El Grito de Dolores, Výkřik z Dolores.
Dnes se na jeho počest po celém Mexiku slaví Grito de Independencia, a to 15. září, zatímco 16. září je zapsaný v kalendářích jako Día de Independencia, Den nezávislosti.
Oba dva dny si přitom Mexičané připomínají se vší parádou. Školy jsou zavřené a nejde se do práce. Místo toho se pořádají nejrůznější vzpomínkové akce a slavnosti. Lidé se scházejí se svými blízkými a čekají, až odbije 11. večerní hodina. Tehdy mexický prezident z balkónu paláce na hlavním náměstí Ciudad de México zvolá své vlastní „Grito”. Vykřikne k celému národu výzvu po vzoru Miguela Hidalga a uzavře je obligátním ¡Viva la independencia nacional! ¡Viva México!
El Grito v Praze
Podobná zvolání ale probíhají i v dalších mexických obcích, a nejen tam! Slavný Den nezávislosti si totiž připomínají i Mexičané žijící v zahraničí, včetně Česka. Výjimkou nebude ani letošní rok. Slavné El Grito proběhne v rámci již tradiční akce Zažít Americkou jinak, a to v sobotu 14. září v 17. hodin.
Na místě budou mimo jiné mexičtí hudebníci mariachi či další muzikanti, piñata a chybět nebude ani Las Adelitas a naše mexická kuchyně. Můžete nás navštívit jak přímo v restauraci v Americké 684, tak i venku na stánku.
Projděte si celý program a další informace o akci.
Den nezávislosti na talíři
Jelikož právě tradiční barvitá kuchyně je pevnou součástí mexické kultury – o čemž svědčí i její umístění na seznamu kulturního dědictví UNESCO – pojí se zářijové oslavy i se speciálními pokrmy. O které jde?
Chile en nogada
Patrně nejvíc emblematickým pokrmem pro celé období kolem této slavné události je chile en nogada, přičemž nogada je bílá salsa, jejímž základem jsou ořechy. S ní se přelije plněný paprikový lusk zeleného chilli a to celé se posype granátovým jablkem. Jak už si jistě doplníte, takto barevná kombinace odpovídá mexické trikolóře, a tak se skvěle hodí k národním oslavám.
Pozole
Dalším z populárních pokrmů nejen pro Den nezávislosti, ale v mexické kultuře obecně, je pozole. Jedná se o masovou polévku, typicky s vepřovým či kuřecím, která má základ v pomalu taženém vývaru z kukuřičných zrn. V různých regionech se pak dochucuje podle místních zvyklostí, obvykle v ní ale nechybí ani strouhané zelí, chilli papričky, ředkvičky, avokádo a samozřejmě limetka.
Tento tradiční pokrm budete moci 14. září v Americké ulici sami ochutnat.
Tamales
Jedním z pokrmů, které jsou pevně spjaty s Mexikem, jsou tamales. Jedná se o celoroční a velmi oblíbenou pochoutku, které je však pro někoho nezbytnou součástí právě slavnostních dní a státních svátků.
Tamales jsou šišaté útvary z kukuřičného těsta, které se vaří v kukuřičných či banánových listech a plní se vším, co hrdlo ráčí: masem, zeleninou či sýrem. Jejich prapůvod sahá až do období před 5000 lety a původní obyvatelé Mexika je dokonce považovali za posvátný pokrm.
Co dál ochutnat?
Někdo v tyto sváteční dny vsadí na tu osvědčenou sváteční klasiku, kterou jsme vypsali výše, jiní si vyberou z všednějších pokrmů. Určitě neuděláte chybu, když si v tento sváteční den zajdete na tacos, quesadillas, enchiladas, birriu, polévku sopa azteca či guacamole s kukuřičnými lupínky. Anebo jen skvělou margaritu nebo panáka mezcalu.
To vše pro vás v Las Adelitas máme přichystané. Mrkněte se na menu.