12 zajímavostí, které jste nevěděli o tacos a mexické kuchyni

Datum zveřejnění: 22. 6. 2022


12 zajímavostí, které jste nevěděli o tacos a mexické kuchyni

Taquería je typické mexické místo s rychlým občerstvením, které vypadá pokaždé jinak. Jednu věc mají ale společnou – všechno se tady točí okolo tacos! Naše pobočky Taquería v Dejvicích a Vinohradech slaví v červnu narozeniny, a tak bych se rád s vámi podělil a taky trochu zavzpomínal, v čem je jejich kouzlo. Jak v Mexiku vybrat zaručeně dobré tacos? A proč jsou taquerías pro nás Mexičany tak důležité?

Není taco jako taco. Zatočte do tortily jakoukoliv náplň a máte taco! Neexistuje ale jeden jediný recept na náplň. Je to stejné jako se sendvičem: ten jde taky naplnit čímkoliv a pořád tomu říkáme sendvič. Jestli bude mít taco kukuřičnou nebo pšeničnou placku, záleží na regionu a místních zvycích. Obecně ale Mexičani jsou preferují klasickou kukuřičnou tortilu.

Taquería na kolech? Taquería je jednoduše místo, kde se dělají a prodávají tacos. Nepředstavujte si ale klasickou restauraci – v Mexiku koupíte tacos ze stánku postaveném na jízdním kole, na food marketu, ve food tracku apod. Kolikrát čím menší místo, tím lepší zážitek. Pěkně na stojáka a s drinkem v ruce si vychutnáte jídlo, které kuchař připraví přímo před vámi. Z Mexika prostě nemůžete odjet, aniž byste se nestavili aspoň v jedné takové taquería.

Kuchař je tady boss. Taquero, tedy kuchař připravující tacos, se těší úctě a respektu od svých zákazníků. Každý kuchař má svůj osobitý způsob, jak drží nůž, jak krájí ananas, mele maso nebo jak si zapamatovává objednávky pro patnáct opilých lidí, kteří se k němu nahrnou celí hladoví po party. Takže když v Mexiku chodíte do své taquería, rozhoduje chuť tacos i osobnost vašeho taquero.

Taquería je jako chrám. Taquería není jenom místo, kde se rychle nadlábnete. V mexické kultuře má téměř posvátnou úlohu! Tady totiž nezáleží na vašem pohlaví, věku, náboženství nebo sociální situaci – tacos prostě milují všichni. Za jídlem se schovává kus mexické kultury, kterou můžete poznat právě skrz jídlo a lidi kolem. Proto jsou taquerías tak důležité. Protože spojují lidi.

Tacos je lifestyle. Například v hlavním městě Mexico City si lidi nepamatují názvy ulic, ale názvy taquerías, spíš vám řeknou něco jako „Půjdete tři bloky a pak u Taqueria El Torito zatočíte doprava.“ Mimochodem, nikdo neví proč, ale nejčastěji se tyto restaurace jmenují „El Paisa” (v překladu krajan/venkovan) nebo „El Güero” (něco jako chlapík). Říká se, že každý Mexičan má v okruhu 200 metrů aspoň jednu taqueríu.

Vybírejte podle ceny i fronty. Dobrou taco restauraci poznáte jednoduše – čekají před ní lidi, až dostanou svoje tacos. A kolik zaplatíte? Jedna zatočená tortila může stát od 5 pesos (zhruba 6 Kč) nebo i 200 pesos (cca 230 Kč). Záleží, kde a kdy tacos kupujete a jaké preferujete. Řekl bych, že standartně dobré taco pořídíte od 20 do 60 pesos. Za takovou částku dostanete velmi dobré taco. To držíme i našich taquerías, kde se cena pohybuje kolem 60 Kč za kus

Salsa je zlatý grál. Náplň kukuřičných placek je někdy dost průměrná, ale opravdovou lahůdku z ní udělá až salsa, tedy omáčka. Kuchaři vymýšlí své vlastní receptury nebo pokračují v rodinné tradici, jak salsu dělala babička jejich babičky. Chilli papričkami se tady často nešetří.

Zkuste „libanonské“ taco. Jedním z nejoblíbenějším druhem je el Taco al Pastor, který v sobě nese odkaz libanonské kultury v Mexiku. V překladu „Pastorovo taco“ tvoří vrstvy vepřového, cibule, ananas a zelenina, která je marinovaná ve speciální omáčce (každá taquería má svůj vlastní tajný recept). Takto připravené taco se pak pomalu opéká na svislé tyči, podobně jako gyros nebo kebab. TIP: Stejnojmenné taco najdete i v našich restauracích Taquería: je v nich restovaná vepřová kýta marinovaná v omáčce z chili guajillo a achiote, dále čerstvá cibulka, koriandr a ananas plus naše červená omáčka taquera.

Čas na tacos je kdykoliv. Neexistuje správný čas na tacos – jedí se k snídani, obědu, jako brunch nebo k večeři. Zkrátka jak jste zvyklí a kdy na ně máte chuť. Můžete mít konkrétní druh taco spojený s určitým časem. Já si například dávám Tacos de Carnitas and Barbacoa o víkendu nebo na rodinnou sešlost. Tacos de Guisado často seženu k obědu a nejsem sám, v Mexiku stojí stanky s tacos často kolem kanceláří, takže stačí seběhnout a poobědvat. A třeba takové Tacos de Cabeza nebo Tacos al pastor si s chutí dám k večeři nebo když se vracím po party domu.

Každá party končí s tacos. Znáte to, vracíte se z večírku a popadne vás hlad. Na to je nejlepší něco pořádného teplého do žaludku! V Mexiku proto najdete otevřenou taqueríu, ať je jedna v noci nebo pět ráno. Vlastně je to další důležitá funkce, kterou mexičtí kuchaři zastávají: pomáhají opilým lidem se trochu oklepat z bujaré party, než se dostanou domů. Ať je ta ranní kocovina mírnější…

Slovníček tacos. Taquerías se specializují na různá masa nebo styl přípravy, a tak vás může překvapit mnoho názvu. Tady jsou ty nejčastější, které najdete v nabídkách jednotlivých stánků či restaurací:

  • Carnitas – vepřové maso dušené na sádle
  • Barbacoa – tradiční způsob přípravy, kdy se maso pomalu vaří v jámě vyhloubené v zemi)
  • Tacos de Cabeza – hovězí nebo vepřové maso z různých částí hlavy jako mozek, oči, líce, jazyk nebo dršťky, které jsou opravdu delikatesa
  • De Canasta – tenké levné tacos s trochou dušeného masa a dávkou vařené rýže, obvykle seženete v malých stáncích na jízdním kole.
  • De Guisado – tacos z tradičního mexického dušeného masa, také může obsahovat rýži, aby bylo náplně více
  • De Asada – obsahuje grilované, nikoliv dušené maso
  • Cabrito – tacos z kozího masa
  • A další a další

Točil o nich Netflix. Nahlédněte do mexické kuchyně přes obrazovku! Na Netflixu najdete dvě série seriálu The Taco Chronicles, popisovaný jako „závody hrdinů, který neúnavně krmí národ“. Jestli chcete vědět víc o tacos, každý půlhodinový díl rozhodně stojí za zhlédnutí. A protože Netflix nepřenáší chutě ani vůně, ke sledování doporučuju objednat mexické jídlo domů – Tacos z naší Taquería najdete na Wolt.

Jak vidíte, zdánlivě obyčejná kukuřičná placka má bezpočet variant. Stejně tak taquerías  nejsou jen obyčejné restaurace – jsou do mexické kultury „zapečené“ natolik, že si bez nich neumíme představit denní a noční život v Mexiku. A jsem rád, že kus Mexika můžete ochutnat i tady v Praze. Tacos totiž není žádný nekvalitní fast food, ale pořádný kus za fér cenu.

 

 

Rád bych teď popřál vše nejlepší vinohradské taquería ke 3. narozeninám a dejvické pobočce k úplně prvnímu roku! Posílám také velké poděkování vám, kdo jste nás navštívili a ochutnali taco „jako od maminky“. Díky, že nás podporujete a oceňujete mexickou a kulturu a kuchyni spolu s námi. Rádi vás zase uvidíme v Las Adelitas v Praze – u nás doma, jen na druhé straně oceánu, než jsme se narodili.

David Zamorano

Kde nás najdete

Las Adelitas Taquería

LAS ADELITAS TAQUERÍA - VINOHRADY
Rumunská 34, 120 00, Praha 2
+420 224 318 065

LAS ADELITAS TAQUERÍA - DEJVICE
Na Hutích 4, 160 00, Praha 6
+420 222 960 552

OTVÍRACÍ HODINY
Neděle až Čtvrtek 11:00 – 22:00
Pátek a Sobota 11:00 – 23:00